נא להקליד בשורת החיפוש את הפוסט שאתם מחפשים.
חיפוש

3 סיבות לביטול צוואה

ביטול צוואה

בישראל תחום הצוואות והירושות מוסדר על ידי חוק שנקרא חוק הירושה. חוק זה חוקק בשנת 1965 ומאז נוספו לו תיקוני חקיקה נוספים, שהאחרון מביניהם היה בשנת 2000. החוק מונה 4 דרכים חוקיות לערוך צוואה, ומפרט על הכללים שיש לעמוד בהם בכל אחת מהדרכים. בכתבה שלפניכם נעסוק במקרים של ביטול צוואה. 

 

הדרכים החוקיות לערוך בהן צוואה

הדרך המקובלת ביותר לערוך צוואה בישראל היא בכתב, למרות שיש בחוק מקרים נדירים בהם אפשר להעביר את הצוואה גם בעל פה. כתיבת הצוואה יכולה להתבצע מול עדים, בפרטיות או מול נוטריון, שגם מאשר את הצוואה ואת החוקיות שלה. לכל אחת מדרכים אלה יש את הכללים שבהם צריכים לעמוד בעת כתיבת הצוואה.

לדוגמא, במקרה של צוואה בפני עדים, ניתן לכתוב את הצוואה גם בכתב יד וגם באמצעות מכשיר הקלדה מסוג מסוים, ועל העדים להיות בני 18 ומעלה, כשירים מנטלית וכאלה שלא נהנים מהרכוש שמחולק בצוואה. במקרה של צוואה שלא נכתבה כחוק או שנפל פגם אחר בעת עריכתה או אישורה, יש לפנות לרשם הצוואות לשם הוצאת צו עיכוב לביצוע הצוואה, ולאחר מכן לפנות לבית המשפט לשם ביטולה.

 

ביטול של צוואה בגלל חוסר כשירות של הכותב

ביטול צוואה יכול להיפסק אם הכותב של הצוואה או המצווה לא היה כשיר לקבלת החלטות בזמן עריכת הצוואה. מקרים כאלה יכולים לנבוע ממצבים בריאותיים קשים או מבעיות מנטליות שנובעות ממחלות של דמנציה, או מבעיות נפשיות כאלה ואחרות. במקרה שהמוריש כבר לא יכול לקבל את ההחלטות בעצמו, אין לו יכולת לכתוב צוואה. לכן דין צוואה שכזאת להיות מבוטלת, והרכוש שנשאר בעיזבון יחולק לפי הדין.

 

הפעלת לחץ לא חוקית על כותב הצוואה

מקרה נוסף שבו עלולה הצוואה להתבטל היא במידה שהופעל על המצווה לחץ מצד היורשים בכדי לקבל חלק גדול יותר בירושה. חשוב להבין כי צוואה צריכה להיכתב מרצונו החופשי של המצווה. במקרה והופעל לחץ או שהופנו אל המצווה איומים בכדי שישנה את תוכן הצוואה, אזי הצוואה עלולה להתבטל בבית המשפט.

 

ביטול של הצוואה בגלל פגם בכתיבתה

גם במקרים שלא הופעל לחץ על כותב הצוואה והוא נמצא בכשירות מתאימה, ישנם מצבים שבהם ניתן לבטל את הצוואה. בדרך כלל ביטול שכזה קשור לפגם שנפל בכתיבת הצוואה, כלומר צוואה שנכתבה לא בהתאם לכללים בחוק הירושה. במקרים כאלה, לעיתים הצוואה תבוטל, לעיתים רק חלק ממנה יבוטל, ובמקרים אחרים בית המשפט יפסוק שאין בפגם שנפל בכדי לבטל את רצונו של המצווה.

 

3 סיבות לביטול צוואה בישראל – סיכום

בישראל החוק שמסדיר את תחום הצוואות והירושה הוא חוק הירושה שנחקק בשנת 1965. החוק מונה 4 דרכים לעריכת צוואה ו-3 דרכים נפוצות לביטול של צוואה. ביטול של צוואה ייעשה מכיוון שנפל פגם בעריכתה או שהכותב שלה לא היה יכול לכתוב אותה בגלל לחץ חיצוני או מצב נפשי.

ביטול צוואה

אז מה היה לנו עד עכשיו?
עוד בנושא עורך דין צוואות וירושות
הכל על צו ירושה

מקרה שאירע בימים האחרונים והוביל לוויכוח בין בני משפחה ממרכז הארץ הוביל אותנו לעצור את רצף כתיבת המדריכים שלנו